Bitki Örtüsü
canik.jpg (26715 bytes) Karadeniz kıyılarını beli bir yükselti kuşağına dek kaplayan bitki örtüsünün oluşumunda, ılık ve bol yaışlı iklim özelliklerinin etkisi çok büyüktür.

Doğal bitki örtüsü olarak, kıyıdan başlayıp, 500-600 m yükseltili yamaçları izleyerek yer yer yüzey şekillerine bağlı olarak daralan yada genişleyen bir orman şeridi göze çarpar. Kıyı şeridinde bitkisel

örtüsünde yer yer, bakıma ve toprak özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkan bozulmalar ve seyrekleşmeler vardır. Örneği, Vona (Perşembe) Burnu'ndan Ordu'ya kadar uzanan kesimde de Vona Yarımadası'ndaki dağların bol yağış alan kesiminde kalan kıyı şeridinde, ormanlar seyrekleşmiş, orman altı örtü ve orman gülleri vb çalılar azalmış bunların yerini özellikle sandal, defne, funda, mersin gibi Akdeniz bitkileri almıştır.

Ordu Kenti yakınlarında Boztepe eteklerinde de bitki örtüsü yer yer, taflanlar, zakkumlar, serviler ve tek tük zeytinlerle, Akdeniz bitki örtüsünü andırır.

Ordu'nun doğusunda Melet Çayı deltasında da sığır kuyruğu vb kurakçıl bitkilerden oluşan çok seyrek ve yabanıl bir bitki örtüsü vardır. Dağların eteklerinde hayli yüksek eğimli alanlar olduğundan, buralardaki orman örtüsü ortadan kalkınca, toprak hızla yoksullaşmaktadır.

Ordu İli'nde, yapraklılar 1.200-1.300 m yükselti kuşağına kadar yayılır. Çambaşı ve Mesudiye yörelerinde karışık ormanlar vardır. Yüksek kesimlerdeki ormanlarda ise ibreli ağaçlar egemendir. Elverişli iklim koşulları nedeniyle Ordu İli'nde yeşil görünüm hiçbir mevsimde eksik olmaz.

Orman ağaçları dışında, ençok böğürtlen, ısırganotu, papatya, nane, sütleğen, ebegümeci ve baklagil türleri gibi bitkilere rastlanır.